Ce sunt notele de varf, de mijloc si de baza ale unui parfum?

ce sunt notele de varf - de mijloc - de baza

Ce sunt notele de varf, de mijloc si de baza ale unui parfum?

Parfumurile au in general, dupa pulverizarea lor, isi schimba mirosul. Daca la inceput un parfum poate avea miros fructat, cu trecerea orelor, acesta se poate schimba intr-unul fructat, lemnos, etc. in functie de compozitia acestuia. Pentru alege un parfum dupa miros, trebuie sa tinem cont de notele lui.

Notele de varf furnizeaza prima aroma care se simte din momentul aplicarii pe piele. Acestea sunt de obicei arome mai usoare, mai volatile, care se evapora rapid. Aceste mirosuri se mentin intre 5 si 30 de minute.

Notele de mijloc (denumite uneori “notele inimii”), formeaza cea mai mare parte a amestecului. Ele pot fi evidente din primul moment, dar de obicei sunt necesare 10-30 de minute pentru ca acestea sa-si faca simtita pe deplin prezenta pe piele. Aceste note permit clasificarea intr-o anumita “familie” de arome (floral, oriental, etc.).

Notele de baza sunt cele care au cea mai mare masa moleculara. Ele persista cel mai mult timp si au un rol important in fixarea aromei, adica incetinesc procesul de evaporare al notelor mai usoare, facand astfel ca parfumul sa dureze mai mult timp. Notele de baza cele mai uzuale includ muschi de stejar, patchouli, esente lemnoase, mosc si vanilie.

O aroma care nu cuprinde notele traditionale de varf, de mijloc si de baza este numita de obicei “liniara”.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *